Кулинарно

сряда, 1 септември 2010 г.

Доматена салца / Tomato Salsa

Доматена салца
       Изпитвам ужас от злия гений в химията, който ме посреща в частта "състав" на етикета на консервираните продукти. Затова, когато мога си приготвям сама консерви и си спестявам множеството "Е"-та, изкуствените аромати и оцветители, нишестетата и убийствените количества захар и сол.
       Става ми страшно, когато нещо изключително просто в състава си и толкова вкусно както в ястия, така и самостоятелно като доматената салца бъка от консерванти, стабилизатори и овкусители. Тази е причината да правя не лесния фокус "Зимнина в градски домашни условия". Ако искате вярвайте не е лесно :-) в кухня 2х3м и най-дълбок съд от 5l.
          Тези дни имах време да мина през една от любимите си зеленчукови ферми в района и да си набера свежи червени домати. Вечерта запретнах ръкави и започнах процеса...напомнящ ми, че есента идва и ще трябва да се простя скоро с любимите ми сандалети.
          Бързам да добавя, че почти всички мои изпълнения на рецепти са видоизменени (или измислени от мен самата), така че да отговарят на желанието ми да консумираме по-малко мазнини, захар и сол.

Необходими продукти (за около 6 кг. готов продукт):
6 кг. Червени домати
1 кг. Зелен пипер
1 кг. Стар Лук
4-5 скилидки чесън
1 връзка магданоз
2 с.л. морска сол

По желание:
1 с.л. кафява захар
4-5 запечени люти чушки


Бързо и лесно белене на домати:
Потопете доматите във вряща вода за около 7-10 секунди и веднага охладете под течаща вода (или купа с лед).
        
Обелвам и нарязвам на кубчета доматите.  Нарязвам на ситно изчистения зелен пипер,  лука и целите скилидки чесън (необелени и пресовани с широката част на ножа колкото да се отворят). Разбърквам всичко със солта и оставям за около 2 часа да се отдели водата. 
 Отцеждам водата и завирам сместа на среден огън.                                                                           
Когато спре да се пени го снемам от огъня и добавям връзка ситно нарязан магданоз.

Както отбелязах по-горе, най-голямата ми тенджера е 5L. затова имах 2 дози, като във втората добавих 1 с.л. кафява захар (за аромат).
Половината затворих така както е, в другата половина във всяко бурканче слагах и по 1 люта чушка. Стерилизирах бурканите за 5 минути след завиране (за капачка, както казваме в моя край).
Et voilà! Сдобих се с 11 буркана вкусотия. Заслужаваше си и труда и новите етикетчета ;-)
Консервирана доматена салца

Няма коментари:

Публикуване на коментар