Кулинарно

понеделник, 13 септември 2010 г.

Ордьоври

ЕСЕННА ПАЛИТРА


            От два дни времето неумолимо ми напомня, че зимата е на една въздишка разстояние. Потрепервайки от просмукващия се хлад, реших да прогоня обзелата ме тези дни тъга с иначе топлите и весели есенни цветове. Макар и астрономически да имам още 1 седмица, вече премених дома си с одежди в преливащи пастелни тонове.
           Чудейки се какво да направя за вечеря при тоталната липса на апетит, която ме е налегнала се сетих за последните си теми и реших да продължа в този дух с първото, което най-вероятно ще опитате на една формална вечеря - Ордьоври!
           Тяхната задача може да е да изостри папетита и вскусовите ви осезания или точно обратното, да го уталожи за известно време, ако вечерята ще се проточи и основните ястия ще се сервират по-късно.
           Могат да бъдат студени или топли, хапки, канапета, сосове, дипове, дребни разядки и в повечето случаи са цветна картина с размер 2х2 см. Специализираните в това кухни могат да ви предложат доживотно запомнящи се ордьовърни магии както с вида си, така и с вкуса си, но и ние у дома можем да си доставим тази радост и то без особени кулинарни умения и с ежедневни продукти.

Рецепти няма да давам. Иска се мъничко фантазия и в моя случай дълбока меланхолия.. която да подтисна в забрава докато рисувам с "бои" от хладилника.

Топлите ордьоври са нещо, с което се сблъскваме ежедневно.
Брушети е обикновена мъничка филийка хляб запечена с ... нещо. Мъничко кашкавал в неправилна форма, едно пътпъдъче яйце в средата или просто запечена и намазана с песто или крем сирене.. елементарно и адски вкусно.
От няколко гъбки и 1 тиквичка можем да си спретнем запечени със чесън и сирене гъбки, канапе с прошуто и бри (вид солено и сушено месо и вид сирене), ветрило от пастърма и камемберт. Или тази гъбка гнездо, която беше достатъчно едра да побере едно пътпъдъче яйце в себе си.
Студените предястия са още по-лесни. Помните ли ароматния зехтин от една предна тема? Трябва ви резен домат, резен кашкавал, листо от босилек и няколко капки от тази зехтинена магия и.. това е. За 10 минути можете да направите около 50 такива.
Малко повече време отнемат пълнените яйца. Сварете ги твърдо, разполовете, извадете жълтъка и го смесете с малко кисело мляко (крема сирене), подправки и/или ситно настърган пармезан, шприцовайте обратно овкусената смес..

Вариантите... до където ви стига въображението, времето или продуктите. Експериментирайте.
Аз днес нямах никаква муза и енергия и чинията ми се изпълни с най-простичките и лесни, но някой ден ще си приготвим нещо достойно за името Амюзбуш.

В завършек, ордьоврите са от вида храни за консумиране с ръка. както казах по-горе, те са обикновено с размера на една, максимум 2 хапки. Сервират се предимно в общи плата, от където всеки се самообслужва (по избор).
А за неофициални вечери.. 3-4 от тези горе с малко от останалата закуска и вечерята е решена и днес.


Няма коментари:

Публикуване на коментар