Кулинарно

събота, 4 септември 2010 г.

Разни експерименти II-ра част

ПЕТИЯТ ВКУС или четем ли етикетите


            Петък. Имам наложен закон у дома, закона на петъка. Това е деня от седмицата, когато всичко е позволено, когато не се готви (а всеки се спасява поеденично с любимите си неща), когато се ляга когато си искаш и дори можеш да заспиш гледайки Мечо Пух пред телевизора.
         Това е и деня за пазаруване, защото "моите" магазини днес работят до 9 вечерта. Тъй като са редки магазини, различни от кварталния супермаркет обикновено отивайки един купува за всички. Днес бе мой ред.
      Вечерта, се обадих на дружината да дойде да си прибере продуктите и ги помолих да оберат от кухните си всякакви сухи бульончета и кремчета, които имат. Никой не попита защо, моите приумици са всеизвестни и предполагам само са изпълнили в очакване на поредната ми лудост.
       Един по един влизаха, носейки материала за днешния ми експеримент. Масата ми се изпълни, малко Brie, Camembert и Prosciutto, една бутилка хубаво вино и компанията се заформи.

Аз се снабдих с достатъчно материал и опит номер 1 можеше да започне. Интереса беше голям.
В този нагледен опит използвам два вида кубчета бульон. Целта: 1. Какво ръсим с лекота в ястията си и има ли разлика между биологично чист (organic) продукт и масовия в магазините ни.
2. Колко месо има в месния бульон.


Тест 1: С пилешки бульони

На разположение ми бяха:
Пилешки бульон KNORR произведен в Египет
Пилешки бульон KNORR произведен в САЩ
Organic Пилешки бульон GoBIO произведен в Германия

На този етап проверките бяха за вид, цвят, мирис и консистенция.
Резултати:
Опаковка: Сравнително единтична, картонена опаковка, алуминиево хартиена единична опаковка на кубчетата.
Цвят: Немския и египетския бульон имат еднакъв цвят, този от САЩ значително по-тъмен.
Мирис: Египетския миришеше на пиле, следващ близък до аромата на сварено пиле беше немския, а щатския отвърнахме нос  от него абсолютно всички, не разбрахме защо.
Консистенция: Всички с приблизително еднаква.

Тест 2: С телешки бульони
На разположение:
Телешки бульон KNORR произведен в Египет
Телешки бульон GoBIO произведен в Германия

Проверка за състав (или какво пише на етикета в частта "Състав").
Моля да се отбележи, че аз или някой от присъстващите нямаме дълбоки познания в химията и превода е направен така както го разбираме (за справка виж снимките). Също така не сме променяли или добавяли думи. Ако пише само сол или морска сол, така го пише на опаковката.

Прочитаме състава на Немския органик първо: морска сол, царевично нишесте, нехидрирано палмово масло (каквото и да означава), екстракт от мая, глюкозен сироп, телешка мазнина, телешка пудра, домати, печен лук, девисил, чесън, пипер, розмарин, мащерка.
Сега на египетския (обикновен масов бульон): Сол, Моно-натриев глутамат, хидрирано палмово масло, екстракт от мая, аромат и изкуствен аромат, пудра от лук, вода, захар, соево брашно, пудра от куркума, пудра от моркови, дехидриран магданоз, disodium guanylate, disodium inosinate, подправки, пшенично брашно, соеви белтъчини, янтарна (сукцинова) киселина, сулфити.

Резултати:
Честно ще ви кажа, отщя ми се и да пиша и да споделям и .. всичко. Аз, във втория бульон (присъстващ в почти всички къщи) думата "телешки" не видях, може и да не мога да чета, знам ли. Отделно химията вътре ме затрудни с превода, знам само, че моно-натриевия глутамат (наричан петият вкус) е нещо (макар и в оригинал извличан от водорасли), което действа директно на централната нервна система, карайки те да МИСЛИШ, че нещото, което гълташ е вкусно.
А то, глутамата е .. нека ви покажа. Купих си, за един друг експеримент и днес не мислех да говоря за него, но..
Хей, хора... то това няма мирис, няма вкус, бели кристалчета химия!! Нито да го сдъвчеш, нито да го изпиеш.

А, всички знаем как да четем етикети. Всички знаем, че съставките се изреждат в реда по процент съдържание, започващо се от най-голямото към по-малките.

Резултат ли? Това е резултата.. ръсим си химия, която сварява мозъка ни и си мислим, че ядем на баба пилешката супа.
Между другото, непреведените наименования в състава са производни (да ме извинят химиците, сигурно има точна дума) на глутамата.

Тази ми статия има още 2 пъти по толкова. Експериментите продължиха с пудингите (кремчетата на прах) и течния шоколад. Докато говорехме, спорехме, ядохме и се смяхме успях да направя домашен течен чоколад, не! Не мислете, че съм разбъркала какао на прах със захар и сухо мляко. Но това друг ден. Оставям темата отворена, защото е 4 без 15 сутрина и очите ми се затварят.

Само, не искам да пропусна точно тук и в този момент да благодаря на Ичо и Ицо, за това, че ми отвориха последните години очите за биологично чистите продукти. Защото и аз, като мнозина не се замислях до скоро какво пише на опаковката.
Тази и статия и продължението и е личен избор и разбиране, не е насочена да ви промени навиците или да налага мнение. Това е моя споделен опит и моля, да не се приема за реклама на който и да е продукт.


Следва....

Няма коментари:

Публикуване на коментар