Кулинарно

сряда, 24 ноември 2010 г.

Вита баница с готови кори


           Баница! Това наше национално изкушение е непреходно и не се влияе от никакви диети, нискокалорични идеи и подобие. Варианти на баница има сигурно колкото са градовете в България. Моя личен вкус отхвърля залятата баница с готови кори, тъй като става цялата мека. За мен идеалната баничка е пухкава от вътре и хрупкава от вън, без излишна течност и не много мазна, ако баница може да не е  мазна :-)  Тази може да се направи и на малки банички. От 1 пакет кори излизат около 12 броя.

Необходими продукти:
1 пакет готови финно точени кори (500 гр.)
250 гр. краве саламурено сирене
4-5 яйца
3 с.л. кисело мляко
60 гр. краве масло (разтопено)
** За тези, които обичат по-мазна баница, към разтопеното масло добавете 2-3 с.л. олио.

Начин на приготвяне:
        Натрошеното сирене, яйцата и млякото се разбъркват неколкократно с вилица. Консистенцията на плънката не трабва да е хомогенна.
1. Разстелете пакета кори. Напъскайте с 1 с.л. от разтопеното масло най-горния слой. Разпределете 2-3 лъжици от плънката.
2. Завийте руло от най-горните 2 листа на корите (този с плънката и 1 отдолу).
3. Завийте рулото на охлювче.
4. Редете баничките в предварително намаслена тава. Остатъка от разтопеното масло (около 1/3 от първоначалното количество) разпределете равномерно върху баничките (най-добре с готварска четка).
5. Пече се около 30 мин. в загрята на 180 градуса фурна. Последните 5 минути увеличавам на 200 градуса за бързо зачервяване, без изсушаване на вътрешността.

   Готови са за консумация веднага. Не се завиват и задушават.
   Удоволствие!

1 коментар:

  1. днес ми се ядеше торта, ама с тези плетки ще си хапна от "старата баница"...

    ОтговорИзтриване