Кулинарно

понеделник, 22 ноември 2010 г.

Пълнени котлети

или полезният брат на КОТЛЕТ ПО МОСКОВСКИ

             Имам чувството, че не съм писала от година, а материал има! Просто някой трябва да го напише. Тази статия е готова от преди месец, ето че днес и дойде времето.
            Имам един много ясен спомен от детските си години. Влезехме ли в ресторанта на хотел България (Бургас), родителите ми ми поръчваха котлет по московски. Спомен защо - нямам, вероятно  там го правят както трябва. Но после дълги години не исках и да чуя за този специалитет. Сега детското отвращение към него е отминало, но панирания пълнен къс месо отпадна от менюто ми по разбираеми причини.
          За тези, които искат оригинала ще отбележа разликите в края на статията, но нека първо за целите на блога неговата по-полезна интерпретация.

Необходими продукти: (за 4 порции)
4 бр. св. котлет без кост с дебелина около 1,5-2 см.
2 кисели краставички
30 гр. кашкавал
2-3 мариновани гъбки
30 гр. шунка
30 гр. краве масло
сол, черен пипер
** Плънката може да се замести с друга по избор

Начин на приготвяне:
1. С остър нож направете джоб в котлета.
2. Напълнете добре с нарязаните на дребно съставки за плънката.
3. Затворете отвора на "джоба" с клечка за зъби, прекарвайки я както игла за тропосване.
4. В тава разтопете маслото и сложете напълнените и овкусени от вън със сол и ч.пипер котлети.
5. Печете в загрята фурна на около 220 градуса  до златисто от двете страни (моята фурна е по-силна от долу и се налага да ги обръщам).
Това е! Времето от идеята до изваждането им е около 50 мин.
Тъй като котлета се сервира върху канапе, след изваждането им в същата тава изсипах пакет замръзени зеленчуци да се запекат и овкусят от маслото за около 15 мин.

Разлики с класически котлет по московски:
Месото се транжира на лист. Плънката се замесва с масло и ч.пипер и се оставя да престои. Топче от охладената плънка се завива в листа месо и се панира с яйце и галета. Пържи се в сгорещено олио до златисто.
Сервира се върху канапе от пържена филийка.

*** Розата на снимката е направена от листи картоф. Идеята "откраднах" само за пробата от любимия ми форум бг-мама и неговите неуморни мами - кулинарки.

1 коментар:

  1. "Имам чувството, че не съм писала от година..."
    щото почна да ми киселее туршията(от предишния пост) вече !

    ОтговорИзтриване