Кулинарно

четвъртък, 9 септември 2010 г.

Домашен сладолед

        Обичам сладолед, а толкова рядко попадам на хубав. Правя и домашен, като шоколадовия не отстъпва по нищо на едни от най-добрите, които съм опитвала. За съжаление, ваниловия ми стои по-воднист, което се отразява и на вкусовите му качества. Някой ден ще се прежаля да сложа и лъжица нишесте в него и да разбера там ли ми е грешката.

Необходими продукти (за 2 контейнера от около 300 мл.):
500 мл. прясно мляко
4 жълтъка
4 с.л. захар (с калпаче)
ванилия
неподсладен шоколад или чисто какао на прах

Начин на приготвяне:
Разбийте жълтъците със захарта до разтварянето и (сместа побелява малко).
          Добавете жълтъците на тънка струйка към загрятото (но не врящо) мляко. Поддържайте слаб огън. Когато заври, отнемам от огъня и преливам половината течност в друг съд.

           Към останалата на половина течност добавям ванилията (ползвам парченче отворена шушулка, но става и с ванилов екстракт). Оставям да поври 2-3 минути с постоянно разбъркване и отнемам от огъня.

          В съда с другата половина добавете шоколада (какаото) и оставете да заври, бъркайте постоянно до пълно разтваряне на шоколада. Ако сложа повече шоколад ползвам миксера за хомогенизиране на сместа.

Изсипете в подходящи за фризер контейнери.


Аз нямам домашна машина за сладолед и след поставянето на охладената течност във фризера, го вадя на всеки час и разбърквам енергично. Така не става на водни кристалчета, а придобива вида на всеки нормален сладолед. Рецептата и технологията не са мои, не помня и от къде съм ги взела, но сладоледа си е вкусен и "сладоледен".
За целите на блога, този беше направен с бяла захар, така както аз съм намерила рецептата, но с кафява става не по-малко вкусен.

Приложение му намерих днес, в поредната чуденка какъв да е десерта.
ПЪПЕШ СЪС СЛАДОЛЕД

Необходими продукти (за 1 порция):
резен пъпеш
ванилов и шоколадов сладолед
течен шоколад (от какао и мед)
орехова ядка за декорация


       Изрязвам месестата част на пъпеша от кората без да достигам края и да се отделят едно от друго. Разминавам двете за целите на декорацията. С малка лъжичка издълбавам 2 дупки в пъпеша.

Запълвам дупките със сладолед, още няколко на кората. Няколко струйки шоколад (около 1 ч.л.) et voilà!
Десерта е готов за сервиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар