Кулинарно

сряда, 15 септември 2010 г.

Мирис на море (част първа)

А КОГА ЩЕ ЯДЕМ?

           Когато си отворих пощата и видях съобщение с този въпрос се смях с настроение целия останал ден. Критиката заслужена и поднесена толкова шеговито от приятел ме накара да се прибера и вместо поредното предястие или кариесо-образуващи бисквити.. да спретна пълно меню!
Днес лирични отклонения няма да има.. нямаше време за тях. Разделям темата на 2 части за по лесно четене, че ястията са шест.

I. Студено предястие: КОКТЕЙЛ СКАРИДИ
         Сосовете за морски дарове могат да напълнят сами поне 3 теми тук. Но най-лесния и масов, за който се сещам е... кетчуп, майонеза, сос Уорчестър. Аз последното го нямах, затова пък не купувам майонеза и си направих домашна. Начина на сервиране днес е само предложение, лесно и сравнително ефектно.
       (1) В коктейлна чаша (или друга стъклена) сложете кубчета лед, да вдигнат нивото. Коктейла като предястие е в количество от 3-4 супени лъжици общо за порция.
      (2) Сложете листо (маруля, зеле) за разделител.
      (3) Покрийте го с 2 с.л. майонеза
     (4) Направете пръстен от кетчуп плътно до стъклото и с лъжица го притиснете леко и издърпвайте към центъра, за да се образува красиво цвете с преливащи тонове.
    (5) Декорация на чинията (ако има такава) е най-лесна от няколко редуващи се капки майонеза и кетчуп с прекарана клечка в непрекъсната линия през средата им.
   (6) Закачете скаридите по гърлото на чашата, няколко резена лимон тук-таме и е готово!


Топло предястие: ХРУПКАВИ ХАПКИ  4 СИРЕНА
      Някак си от известно време идеята да потопя каквото и да е в 2 пръста олио и да го изпържа, никак не ми се нрави. Но това не означава, че не обичам байганети, панирани сиренца и прочее изкушения.
      Това, което приготвих днес има 4 големи предимства: Не е пържено, преди сервиране отнема точно 10 минути да се приготви, не вмирисва къщата на изгоряло олио и е престъпно вкусно, хрупкаво отвън и топящо отвътре.

За да бъда честна обаче.... изисква предварителна подготовка и то най-рано от сутринта или предната вечер. Добрата новина... може да си направите няколко дози и да приготвяте после на бързо при поискване.
(1) Необходими продукти :
300 гр. настъргани сирена по избор (днес - бяло саламурено, чедър, пармезан, крем сирене)
50 гр. Краве масло
3 белтъка
хляб

(2) На водна баня (или изключително слаб огън) разтопете сирената с маслото, разбърквайте периодично.
(3) Докато се разтапят, разбийте белтъците на пяна
(4) нарежете средата на хляба на кубчета (хапки)
(5) Когато сирената станат хомогенна смес и спрат да се точат като дъвка, а имат вид на тесто за кекс, отнемете от огъня и оставете да се поохлади за 10 мин.
(6) Добавете с разбъркване белтъците. Сместа трябва да стане по-рядка и по-пухкава.
(7) Потопете хапките хляб в сместа, да се покрият целите от нея.
(8) Наредете ги в тавичка (подмазана или застлана с хартия за печене) и приберете в хладилника.

Преди сервиране, загрейте на 180 градуса фурната и сложете тавата както е от хладилника. Печете до златисто, около 8 минути.

Салата: ДОМАТ С КАТЪК
Кой не обича и не прави домати с катък? Елементарно и вкусно, но ви предлагам един по-весел и приятен за очите вариант - този във вид на кошничка.








(1)  Изберете правилни, здрави домати със запазена дръжка.
(2) с тънък и остър нож си оформете цветето, за сега не режете, а само прекъсвайте ципата.
(3) Изрежете горната част внимателно, точно под листенцата.
(4) Издълбайте домата с лъжица
(5) Изрежете излишната част от капачето, да останат само листенцата
(6) напълнете с катък и декорирайте с цветното капаче и някоя зеления.







      Когато подготвяте няколко степенно меню и най-вече е за гости, избирайте неща, които ще приготвяте водени от 2 фактора:
1. Да имат възможно най-пълна предварителна подготовка (заготовка). Тази част ще олекоти вас по време на вечерята и сервирането.
2. Да изискват минимално време на приготвяне преди сервиране. Както в една предна тема споменах, изключително неприятно и за 2-те страни е домакина/домакинята да е през цялото време в кухнята.
Например в днешното ми меню, бих заменила коктейла скариди с апетайзер миди. Предварително приготвени, покрити с фолио и чакащи в хладилника.


следват основно, гарнитура, десерт.........

Няма коментари:

Публикуване на коментар