Кулинарно

петък, 10 септември 2010 г.

Етикет и сервиране (част 1-ва)

Отдавна, живота "конфекция", липсата на време и нео-културата на 21 век са изгонили или свели до минимум прилагането на думичката "Етикет" в дома ни.
Да твърдя, че съм много веща в етикета или, че в къщи се храним спазвайки го стриктно -  означава да ви излъжа. Но на всеки му се е случвало да се озове на официална вечеря/обяд и да се чуди какво да прави я салфетката, я безбройните прибори в ресторанта. Как и какво да прави ако е поканен на официална вечеря в нечий дом, какво да облече,  къде по дяволите да дене използваната вилица и как да се измъкне от неловката ситуация, че не иска да яде предложеното ястие. Тук няма да говоря за среща с английската кралица, а за най-обикновена "по-официална" вечеря/обяд.
С настоящата слагам началото на раздел етикет и сервиране. Ще се радвам ако темата ми предизвика поне една усмивка на облекчение или помогне на някой да сервира правилно и с удоволствие (ако иска). Вероятно ще пропусна хиляди неща, за някои ще добавям после, други аз самата не зная, все пак.. етикеция на хранене и сервиране е цяла наука, а аз лаик.

ПРЕДИ СЪБИТИЕТО

Една официална вечеря не започва със сядането на масата. Обикновено такова събитие изисква подготовка от страна на домакина и е почти изключено поканата да е минути преди вечерята. Нещо повече, често е извършена писмено. Най-яркия пример - канят ви на сватбено тържество с придружаваща го вечеря.
Задължително отговорете на поканата, независимо устно или писмено уведомете домакина за присъствието си. Нелепо е някой да се подготвя поне 2 седмици за събитието и масата му да остане със рехав състав. Този човек е проявил уважение към вас да ви покани, проявете и вие такова да му отговорите НА ВРЕМЕ.
Ако в поканата е цитирано само вашето име, това може да е по две причини, или канещия не знае, че има някой, с който е възможно да отидете (сватба, рожден ден) или е със строг кръг поканени (предимно фирмени вечери). - Попитайте дали може да заведете друг човек със себе си! И респективно, ако по причина "половинката" ви не е поканена, моля не го взимайте лично и не си го изкарвайте на поканения или домакина. Това не означава нито, че благоверния/та не ви обичат, нито, че шефа му/и ви мрази.
Информирайте се за облеклото. Когато аз каня, предпочитам да уведомя с поканата, за да няма неловки ситуации, но се случва да се забрави. Изреждам 3-те основни категории, за лесно представяне. Класическия dress code е доста по-дълъг списък с много подкатегории.
Неформално - не означава, че можете да отидете по шорти и тениска или с "официалния анцунг". Панталон и риза, незадължаваща рокля или ежедневен костюм.
Формално - тук трябва да съобразите дали е само коктейл, вечеря или обяд, дали е юбилея на леля ви или бизнес обяд. Ако няма уточнение  съветвам мъжете да се придържат към класически тъмен костюм, с контрастираща светла риза, не биеща на очи вратовръзка. Не, няма да приличате на сервитьор! Ако носите часовник, нека е добра марка и дизайн. Часовници с гумени каишки са неприемливи. Никакви бели чорапи или щампи (където и да е!!!).  За жените е по-лесно (и приятно), но преди да изпаднете в екстаз от невероятната рокля, която ще облечете вземете в предвид, че ще седите с нея поне 2 часа на маса и ще се храните. Всякакви огромни рози на врата или бюста и стегнати корсети ще пречат на вас да се чувствате комфортно. За коктейл - къса (не мини)  рокля, за вечеря дълга. За бизнес среща костюм в 2 части, пола не по-къса от 2 пръста над коляното. Бижута, на бизнес обяд - сведени до минимум (прието е да се носи годежен или венчален пръстен). На всякакви други събития :-) Дами, това е нашия момент.. обичааааамммммм! Колко? Зависи само от вашата преценка.
Специфично - това са официалните тематични партита. Ако ви поканят на бал с маски проявете уважение да се появите поне с едно домино на очите, независимо, че го намирате за глупаво, ще го свалите после, но ще зарадвате домакина си. Вечеря в черно и бяло, означава ВЕЧЕРЯ В ЧЕРНО И БЯЛО. Знам, че е ужасно да не можете да облечете суперската си нова червена рокля, но... етикет :-)

ПРЕДСТАВЯНЕ и НАСТАНЯВАНЕ
Не закъснявайте! Прието е да се появите около 10 минути преди обявения час. Независимо в ресторант или в дом, изключително грубо е да цъфнете по средата на вечерята. От една страна е много вероятно закъснението ви да се приеме за неявяване и домакина да е извършил промени, от друга притеснението ще е и за двете страни по отношение на менюто.
Ако решите да занесете малък подарък. Когато събитието е в дома на канещия. Не носете цветя, вино, бонбони или ястия! Не роптайте, въпреки, че всички го правим не е прието според етикета да се носят неща, които изискват домакина да ги използва веднага. С бутилка вино ще го задължите да я отвори, а шанса да не пасва вашия избор на подбраното меню е повече от огромен. По отношение на цветята съвета ми е да ги изпратите на следващия ден (в знак на благодарност, а и ще се "забележи" вниманието ви). Изключение правят тържествата, където цветята са задължителни, но и се поднасят много преди настъпването на вечерята/обяда.
Закачете (дайте за закачане) връхната си дреха. Облегалката на стола не е закачалка. Сакото не се сваля, дори да ви е горещо! Ваш е проблема, че не сте съобразили дебелината му :-). Отпускане на вратовръзката (или недай си Боже колана о.О) е недопустимо преди поднасяне на кефето, а това в скобите и тогава.
Телефона. Вече сме на всякъде с него, но го изключете или пуснете в тих режим. Дръжте прибран в джоб или дамска чанта, не и на масата.
Заемете вашето място. На по-многобройни събития обикновено има табелки с имената, ако няма изчакайте домакина да ви посочи вашето място. По възможност на масата се сяда в реда мъж,жена,мъж, жена. Когато говорим за етикет не говорим за избор, а за правила.
Правилна поза. До поднасяне на първото ястие (започване на същинската част на вечерята) позата е с изправен гръб и прибрани крака (не протягайте краката си под масата). Лявата ръка стои в скута, дясната може да е опряна в китката на ръба на масата. Не си играйте с декорацията! Не барабанете по масата. Опитайте да започнете тих и неангажиращ разговор, това ще ви отвлече от нервниченето.

ОСНОВНИ ПРАВИЛА НА ПОВЕДЕНИЕ
За правилата на хранене и сервиране ще пиша в отделни тема, тук ще изброя на прима виста, тези, които са най-често бъркани или тези, които са неизменни в ситуация на официална вечеря.
Не започвайте преди домакина. Вечерята се открива с покана от домакина или с разтварянето на неговата салфетка (а, тя за какво служи малко по нататък). В този момент прекъснете всякакъв разговор със събеседника си. Извинение не е нужно, той/тя се очаква също да концентрира вниманието си в момента изцяло към домакина. Все още не посягайте към храната.
Тост/молитва: Често това е момента да се вдигне тост или да се извърши молитва. В който и да е от случаите вземете участие. При молитва, останете в мълчание със сведена глава - дори да не сте религиозен! Ако решите да направите личен тост (или сте поканен да го направите) не отказвайте, винаги можете да кажете "за здраве!". За тост със обект някой от присъстващите на масата (юбилей, рожден ден, т.н.) се става прав. В други случаи не е задължително.
Напускане на масата по време на събитието. Става се с думите "Извинете ме за момент" или "извинете, сега се връщам". Не обявявайте, че отивате до тоалетна, че ще си пудрите носа или други лични занимания. Когато дама напуска масата, кавалерите се изправят, същото се повтаря при връщането и. Не страдайте от излишни предразсъдъци, не е причина за притеснение, а етикет.
Внимавайте какво говорите. Абсолютно недопустимо е по време на хранене да говорите неща асоцииращи се с погнуса (дори за вас да са най-нормалното нещо на света). Това не е място да коментирате седмицата със запек в казармата, нито съдържанието на памперса на бебето ви. КОЛКОТО И ДА ВИ СЕ СТРУВА НОРМАЛНО и ЧОВЕШКО!
Присъствала съм и на по-крайни действия, като настаняване на детето да се изходи в гърне до масата.
Големите НЕ-та.
НЕ издухвайте носа си на масата. Ако ще кихнете или кашляте, закрийте уста със салфетката. Ако стане продължително напуснете масата до успокояването ви.
НЕ си чоплете между зъбите (независимо как!) Голяма е заблудата, че клечката за зъби е едно приемливо решение - НЕ Е! Отидете в банята ако нещо ви пречи и я използвайте точно там. 
НЕ трошете хляба ако е сервиран и въобще не си играйте с храната.
НЕ говорете с пълна уста (колкото и да е важно това, което искате да кажете). Всякакви охкания, пъшкания и други (макар и благородни) изрази на възхищение към храната се правят след вечеря, не по време. Не се мляска, не се сърба, не се духат горещи ястия.Да, не се! Чака се да изстинат.
НЕ пресагайте масата. Подава се в посока седящия до вас, не през нея. Не прекъсвайте (например да си вземете филия хляб) посуда подадена за друг. Изчакайте, ще ви го дадат и на вас.
НИКОГА! НЕ взимайте от общо плато със собствения ви прибор. Дори, когато все още не сте го ползвали. В строго официални случаи това може да доведе до смяна на платото (както си е пълно с храна) или недокосването му от други (аз съм една от тях и не съм изключение).
НЕ се тъпчете. Следвайте ритъма на хранене на домакина, така ще сте сигурни, че няма да чакат вас за поднасяне на следващото ястие, нито ще стоите пред празна чиния дълго преди другите.
НЕ избутвайте чиниите си, не ги трупайте на купчинки, не четкайте с ръка покривката за трохи и не ги изсипвайте в празната чиния.

Това не е целия списък, но е основното и най-ярко забелязващо се.

Днес ще завърша с нещо много любопитно и за жалост тотално липсващо в българската ни култура на общуване на масата.
Това е случая, когато по някаква причина дори най-личната (диета, специфични предпочитания или алергия) не желаете да изядете нещо или има вероятност да се окажете в ситуация "няма какво да ям".
Ако сте например вегетарианец, уведомете за това домакина си предварително (по време на поканата например) и така му дайте възможност да ви приготви отделно меню. Сядане на масата и реплика "ама аз това не го ям" е недупостимо. Просто не го яж! Навика домакинята да е в кухнята по време на вечерята е грозен, неприемлив и обиден и за нея и за вас.
От друга стана, НИКОГА не принуждавайте някой да опита нещо или да си го изяде цялото. Причините може да са много и не е задължително да е точно защото не ви уважава.
Според етикета е прието да си оставите ястието в чинията. Правилото е да не остане "недокоснато", разбъркайте го леко и това е достатъчно.


следва.......
Етикет и сервиране част 2-ра

Няма коментари:

Публикуване на коментар