Кулинарно

сряда, 8 септември 2010 г.

Витаминозна инжекция

              Кръстих си така темата, защото гледах по новините най-новата мания - да си инжектират венозно (в клиники) витамини. Медиците казаха, че този метод няма голям ефект, но важно е народа да се чувства добре психически и щом не е вредно, ок.
Аз имам други въжделения по въпроса, както ще се види по-надолу, а и иглата ако ще и с витамини не ми се нрави като идея. 
Ето, че е време за вечеря.
Въпрос: "Какво искаш за вечеря?"
Отговор: "Сандвич!" ...
Кратък разговор с подрастващото поколение. Още се смея на един друг разговор, защо ми връща кашкавала си неизяден от училище и ясния отговор "Защото обичам само кашкавала от сандвичите!". Обяснението ми, че е същия, но този е на парченца не хвана вяра...

             И така, сандвичи ще е! Но, сандвич не означава непременно нещо лошо. Напротив, може да е здравословен, вкусен и.. забавен! Следват днешните ми идеи:

Основно: СТУДЕНИ САНДВИЧИ С ДОМАТЕНА САЛАТА

           Как се прави сандвич и какво ви е необходимо е излишно да изреждам, но за протокола:
Черен Хляб с овесени трици (приготвен в домашна машина за хляб) на тънки филии
Солена риба - домашно производство (обезсолена преди ядене)
Кашкавал
Нискомаслено крема сирене за слепване
Яйца от пътпъдък (сварени)
Разни зелении, маслини
Инструменти за декорация, няколко фигурки (за пластелин), клечки за зъби

Направете сандича не много дебел, с плътна консистенция отвътре (затова ползвам крема сирене, слепва най-добре и уплътнява празнините).

Изрежете фигурки с помоща на формички или с тънък остър нож.
Гъбка можем да си направим с резен домат и няколко лентички маслина.

Мишленца с полвинка яйце и малко морков и първата ни чиния е готова!


Много по-малко играчка е да се направи езеро и рибар, който лови риба. Просто нарежете домата в листо от зеле (или маруля), овкусете. Тръстика си направете от маслина на клечка за зъби и малко зелени подправки
Кофа за рибата от парче чушка, нашия рибар забит с клечка за зъби на камара мини сандвичи и готово! Не по-трудно е да си направим палма и слънчево тропично настроение.
** Сандвича с палмата е форма на "Благодаря" за човека, който ми помогна днес да се преборя с техническата част на блога, независимо, че взаимно бихме си сложили стрихнин, вместо кашкавал в сандвичите :-) . Благодаря от сърце!

Десерт: ВИТАМИНОЗНА КОШНИЦА

Тук играчката е по-голяма и честно ако няма да е "за гости" или както в моя случай динята ми "заминаваше" не бих се хванала. Но.. какво ви трябва:
Една диня
Остър и тънък нож
Маркер (по възможност триещ се)
Някаква формичка за шаблон (може да си я направите от хартия).
Очертайте с маркера кошницата си. Преполовяваща я линия по хоризонталата и дръжката по вертикалата на динята. Хубаво си изберете позицията на динята, за да не се търкулне. Трябва да стои стабилно.
Както се пробва диня, на малки дълбоки разрези очертайте с ножа в непрекъсната линия формичките си (ако искате да оставите кората на динята, по добре режете отвътре на формичката).
Отстранете с изрязване и на слоеве частта от кората, която не ни трябва. Внимавайте да не прережете дръжките. На този етап месото на динята трябва да остане, за да поддържа дръжките за окончателното им декориране.
Отстранете маркера. Ако се издъните като мен и чертаете с перманентен маркер, единственото спасение е да белите :-) Ако съобразите на време, то само го изтрийте и с дръжките сте приключили.
Издълбайте динята с лъжица, по възможност запазвайки месото и на големи парчета, които да нарежете и върнете вътре по-късно. Моята неможеше, защото беше презряла.
Напълнете с плодове каквито имате на парченца и витаминената ни кошница е готова. Отнема около 30-40 минути, но е красиво, забавно и .. свършва адски бързо!
А, как да не правя такива неща, като се събудих и цялата ми къща беше осеяна със залепени на всякъде нарисувани сърца (в хола, в банята, в коридора, кухнята и трапезарията).
На въпроса "Мам, какво е това?"
Човече отговори: "Да ти напомня, че те обичам докато съм на училище".
:-) бях готова не сандвич, ами и пържени картофи да му направя ако беше поискал..

А... имам една питанка към порасналите вече господинчовци. Как на 6 ви идват тези идеи и не ги намирате за лиготия, а.. на 36 - не? И дори не питам по отношение на жена ви/приятелка, а въобще.

*** Пишете ми или коментирайте, ако има интерес за хляба от трици да го пусна в самостоятелна тема.

2 коментара:

  1. Всичко ми изглежда толкова вкусно и красиво. С удоволствие ще следя блога ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Женя и добре дошла в ханчето! Ще се постарая да показвам повече техники за декорация в домашни условия.

    ОтговорИзтриване