Кулинарно

неделя, 6 ноември 2011 г.

Прелюдия


АНГЛИЙСКИ МЪФИНИ

           Това са вид хлебчета, изпечени на тиган/сач (също както палачинките). Макар и да се твърди, че са измислени в края на 18 век от британска домакиня .. мисля, че си ги имаме и в България като "сухи мекици" или вид "тиганици".. с други думи страхотен вкус без тоновете препържена мазнина ;-)
         Още топли са страхотна закуска със сладко или сирене! След изстиване са годни за консумация при съхранение в торбичка за 72 часа (3 дни, както стандартен хляб без консерванти). Тези тук са от бяло брашно, защото са част от следващата ми рецепта Яйца Бенедикт, но стават и от пълнозърнесто брашно.

Според историята на рецептата, една мома англичанка решила да замеси тестото си за хляб от вечерта и да го изпече сутринта, за да успее с домашните задължения. Но, тестото префтасало... тя не го изхвърлила, а въпреки това го оформила на малки питчици и изпекла на сача (чугунен тиган). Всъщност, надали е станало така, но за колорит се съчиняват какви ли не истории. Всъщност вярното в историята е, че тестото е хлебно, но крайния резултат  с различен вкус и текстура на набъбване.
Век по-късно не превтасваме тестото ;-) а го правим доста по-меко от хлебното и с много топла вода, така то бухва бързо. Моите са смес от оригиналната рецепта (мазнината е свинска мас) и съвременния вариант с прясно мляко 1:1 с вода (оригинала е само с вода).

Необходими продукти (за около 18 мъфина):
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вода
1 1/2 ч.л. суха мая (или 1/2 кубче прясна)
4 с.л. мас/масло (ако е олио са 3 с.л.)
1 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч царевично брашно
масло за намазване на тигана

Начин на приготвяне:
Загрейте водата и млякото до 45 градуса (около минута на микровълнова), в 6 с.л. от течността разтворете маята, захарта и 1 с.л. брашно. Оставете маята да започне ферментация и удвои обема си (около 7-8 мин.).
Разтопете мазнината (1 мин.  на микровълнова) и замесете (с миксер и бъркалки за тесто) меко тесто от течността, шупналата мая, мазнината, солта и брашното.
Оставете на топло да удвои обема си (около час, тъй като съставките са топли).
** Аз използвам  машината за хляб на програма за месене на тесто.
Извадете втасалото брашно (изключително меко е, набрашнете плота и ръцете си) и нарежете/накъсайте на топки колкото голямо яйце. Оформете в питчици и оваляйте в царевичното брашно.

Загрейте тиган/сач/плосък грил на слаб огън (котлона на 2), намазнете повърхността с малко масло (като за палачинки). Мъфините се пекат до зачервяване от всяка страна, по време на печенето се уголемяват и приемат пухкава форма, затова, не се притеснявайте, че горната (обърната) страна е с по-малък диаметър изпечена част - напълно готови са.
Извадете и охладете за 5-10 мин. на решетка.
Ако обясненията ми са неясни силно препоръчвам това видео http://www.youtube.com/watch?v=mdwCJQ_RAP8 където нагледно ще видите колко меко е тестото и точно как да ги изпечете. Не се подвеждайте от споменатите 110 градуса - те са по скалата на Фаренхайт.

ТРИК: В Канада се приема за едва ли не "престъпление" да се разполовява английски мъфин с нож, прави се с вилица, като се надупчва отстрани хлебчето и се разтваря с ръце.
Мъфина трябва да е с големи дупки и шупки.
Уханно и вкусно.




..следват Яйца Бенедикт със сос Холандез

Няма коментари:

Публикуване на коментар