Кулинарно

петък, 4 ноември 2011 г.

Повече от "просто хоби"

ТАРТАЛЕТИ (Топли ордьоври)

            Да готви може всеки, весело мото от детското филмче "Рататуй". На практика си е точно така! И се получава в момента, в който това действие в кухнята спре да бъде ежедневното ни задължение и приеме формата на ... хоби. Но не просто хоби, а отношение към храната (нещата въобще), независимо каква - тя не трябва да е "нещото пълнещо стомаха" и... другата съставка е да се научим да приемаме провалите :-) в кухнята са неизбежни и това не означава, че не е за нас - нали? А, най-хубавата част е, когато сътвореното от нас радва някой!
Получавам тук таме съобщения и обаждания от приятели, които ме радват много и ме карат да се завърна да пиша (нещо, което по някое време реших за излишно), кулинарни корифеи и рецепти има из нета хиляди, далеч по-добри и знаещи от мен, но.. благодаря ви познати и непознати приятели, за интереса и подкрепата!
Най-общо имам 2 "заявки" за теми и започвам с тази, за която аз мога да пиша - ордьоври и правила на хранене/сервиране. Втората е от няколко потребителя в страхотния форум bg-mamma.com за домашно сглобения дехидрататор, но да хвана съпружеското тяло да направи ел. схемата си е чудо само посебе си... но обещавам! или ще я начертае или ще ви го сервирам тук със зеле!
Та, да се върна към тарталетите..
Изключително ефектни (Мимка, кога ще дойдеш да ми направиш качествени снимки?), което някак си не успях да покажа със снимките си и лесни. Пълнежа може да е всичко, което ще има готовност до 20 мин., затова ако ги пълните с кайма си я обработете предварително.

Необходими продукти (за 24 мини-тарталети), пълнежа търпи всякакви промени:
8-10 финни кори за баница
20 гр. краве масло
3 с.л. олио
за пълнежа..
30 гр. саламурено сирене
1/2 ч.ч. зеленчуци (грах, моркови, царевица, зелен боб, чушка)
2 кисели краставички
50 гр. колбас
2 яйца
4 с.л. прясно мляко



Начин на приготвяне: Отделете и разгънете на работния плот 1 кора (моите са фабрично малки, стандартна кора се разделя на 12 квадрата), намазнете я равномерно и много на тънко със смес от разтопеното масло и олиото. Покрийте я с 2-ра кора и намазнете отгоре новата отново, повторете същото с още 2-3 кори. За да се получи стабилна кошничка (тарталетка) ще са ви необходими (според дебелината им) около 4-5 пласта. Нарежете кората на квадрати достатъчно големи да образуват кошничка във предварително намазнена форма за мъфини (ако нямате стават с чашки за крем карамел). Поставете квадрата върху формичката и притиснете леко, вниамвайте да не се разкъса дъното, разперете останалите отгоре ъгълчета.
Съставките за пълнежа нарежете на ситно и смесете добре, напълнете тарталетките. Моите тарталетки поеха по точно лъжица и половина от сухата смес.
Залейте пълнежа с 1-2 с.л. от разбитите яйца с прясното мляко.
Пекат се в загрята на 175 градуса фурна за 20 минути.
След изпичане ги извадете веднага от формата, за да не се намокрят от конденза.

Това е.. доказано вкусни както топли, така и студени!

В последно време кулинарната ми страст наистина отстъпва почетното първо място на новото хоби... плеткииииии... е, няма как да не се стърпя да показвам и тях.. или може би да направя още един блог :-) "Плетки 101".., че сега се уча.
Тази шапка е за моята цацичка (малката ми племеница, която ми искаше "цацички" и ми триабваше дълго време да разбера, че всъщност иска краставички.. от където и прякора).

Няма коментари:

Публикуване на коментар