Кулинарно

вторник, 12 април 2011 г.

Pâté chinois или квебекската МУСАКА

Да, отново мусака :) но не каква да е. Отдавна се каня да споделя тази рецепта, която поне тук (провинция Квебек в Канада) се харесва много.
Аз я предпочитам и заради това, че не плува в мазнина (не се запържва) както нашенската.
За съжаление... изтървах фотоапарата при една от процедурите и крайната ми снимка е взета "назаем" от нет-а, но гарантирам, моето не отстъпваше!

Продукти (за 6 порции):
1/2 кг. кайма
1 връзка зелен лук
1 консерва царевица
картофено пюре (за около 4 порции)
черен и червен пипер, сол, кимион
2 с.л. олио

Начин на приготвяне
В дълбок съд смесете мазнината, нарязания (не много на ситно) зелен лук, подправките и предварително омесената с 2 ч.ч вода кайма.
Споменавала съм и преди, за да ви се рони каймата и да не става на топки я подготвяйте като гъста каша.
Варете сместа докато в каймата не останат никакви розови следи (напомнящи сурово месо). Съжалявам, че на снимките не се вижда, но сместа ври, а не се пържи, поради голямото количество вода в каймата.
Разстелете полуготовата кайма на дъното на тавата (ако е останала течност в съда я изхвърлете, а не добавяйте в тавата), покрийте равномерно с отцедената царевица и най-отгоре картофеното пюре.
Пече се около 30 мин. в загрята на 220 градуса фурна.

Вариации на пате шинуа съм виждала всякакви тук, през полусупеста консистенция до покрито обилно с кашкавал, каквато и ваша добавка в рецептата да направите... ще е вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар