Кулинарно

събота, 4 септември 2010 г.

Разни експерименти II-ра част (продължение)

               Ето го и обещаното продължение. Ще се опитам днес да не многословнича. Още повече, че поглеждайки снощните ми словоизлияния усещам как учителката ми по български език отвръща глава с насълзени от мъка очи. За английската си версия дори не споменавам, то там историята е друга :-)

          И така, оказа се, че общоизвестните ни нишестета (кремчета, пудинги) са някак си изчезнали от практиката на днешната домакиня. Затова и експеримента бе проведен само с наличието на 2 такива, за още по голям срам (радост ако питате мен) едното беше ванилия, а другото шоко.

         Опаковка първа: Ванилов пудинг марка GoBIO (органик) произведен в Германия.
Състав: Царевично нищесте; семена от ванилия; морска сол.

       Опаковка втора: Шоколадов мус, марка Dr.Oetker произведен в Канада
Състав: Захар, какао, глюкози в твърдо състояние (царевица или пшеница), олио от палмова сърцевина, декстроза, модифицирано царевично нищесте, желатин, модифицирано палмово масло, Sodium caseinate ((Лактоза)) (мляко), Carrageenan ((желиращо вещество извличано от червени водорасли, вид сулфатен полизахарид)), изкуствен аромат, сол, Натриев фосфат, Витамин Е (tocopherols), дикалиев фосфат (dipotasium phosphate), моно и ди-глицериди, Lactylic esters of fatty acide ((убийте ме, но това немога да го преведа на български, това е разпенващия агент в крема - нали е мус)), Acetilated tartaric esters of mono and diglicerides ((звучи ми не по малко сложно)).
** Всичко в двойни скоби са мои интерпретации или мисли. Отчитам в интерес на истината, че в първото кремче като си го "сготвям" също ще сложа подсладител, било захар, било мед.
             Извод: Няма да правя. Израза "Менделеевата таблица присъства в цялото си великолепие" макар и пресилен си го спомних без капка ирония. Всъщност аз половината не го и разбрах.

Третият и последен за вечерта експеримент беше с бурканче от така любимия на мнозина

ТЕЧЕН ШОКОЛАД NUTELLA

       Това, което се вижда в моята купичка е домашен течен, черен шоколад, току що приготвен, но още неувкосен :-) със сушени портокалови корички е моя фаворит, до него заветната опаковка Нутелла.





         В моя шоколад състава е 100% какао (заедно с какаовото масло, купувам на огромни парчета, прилича на шоколад за великани и няма нищо друго в него, ще споделя малко по-късно) и мед. Тези две съставки, овкусявам с каквото ми падне, от смлени сурови ядки, през ванилия, портокал, лимон, общо взето принципа е каквото има.

Да видим какво има в Нутеллата.
Състав: Захар, модифицирано палмово олио, лешници, какао, обезмаслена млечна пудра, суроватка на пудра, соев лицетин, ванилин.


Не изпаднах в ужас, безкрайните моно и ди-термини липсваха, може би защото няма сол, а те повечето са соли разни.. май..
Въпреки всичко си предпочитам моя. Но как обичам шоколад..лад..лад...

Няма коментари:

Публикуване на коментар