Кулинарно

сряда, 1 септември 2010 г.

АРОМАТЕН ЗЕХТИН

Зехтин с розмарин
            Случи се така, че родителите ми дълги години бяха в хотелиерския и ресторантьорски бизнес. Така отраснах и прекарах почти половината от досегашния си съзнателен живот между рецепцията и кухнята на ресторанта.
Весел факт: Съпруга ми ме намери точно на стълбите между двете.
          Имах шанса да мина както през столовата кухня, така и да прекарвам часове гледайки зяпнало едни от най-добрите готвачи в страната ни как творят кулинарно изкуство. Макар и различно в мащабите си, запазих някои навици и в домашната си кухня. А всеки ресторантьор знае, че добрата заготовка осигурява спокоен работен ден и доволни клиенти. А в къщи - усещане за класен ресторант.
         Една част от това са неизменните овкусители към ястията ни (винегрети, дресинги, топинги) и макар студено пресованият зехтин сам по себе си да има дълбок аромат се съчетава невероятно и с всичко друго. "Операцията" по ароматизирането му отнема малко време, но после в продължение на месец имаме от този елексир само на едно посягане към рафта.

ЧЕСНОВ ЗЕХТИН С АРОМАТ НА БОСИЛЕК
(за бърза до месец консумация)

Необходими продукти:

1 с.л. сушен босилек
няколко кристалчета сол ( в моя случай хималайска)
2-3 скилидки чесън
студено пресован зехтин (количество да напълни съда, който сме избрали)


Притискам с широката част на ножа необелените скилидки чесън. Слагам солта, босилека и чесъна в бурканчето и доливам до горе със зехтин - толкова! Сместа е готова да се ползва след има няма денонощие.








ЗЕХТИН С АРОМАТ НА РОЗМАРИН

         Този зехтин може да се ползва с всичките си запазени качества между 3-6 месеца след приготвяне.

Необходими продукти:

няколко стръка пресен розмарин
студено пресован зехтин
едра морска сол




               Предварителна подготовка: Около ден преди напълването на бурканчето посипвам стръковете свежа подправка с едра морска сол. Целта е да се извлече влагата от растението, с което се удължава "живота" на зехтина в тази комбинация и не се променя структурата му. А, и после имам вторичен продукт "ароматизирана сол".

              Приготвяне: Отръсквам цялата възможна сол от розмарина и го накъсвам на малки стръкове в бурканчето. Заливам с леко загрят в купа с топла вода зехтин (бутилката :-) не самия зехтин). Добре е да се внимава да не вдигне температура над 42 градуса, затова правя това когато бутилката ми зехтин е на привършване и мога да контролирам затоплянето.
Това е... Същото важи за всякакви подправки, сушени домати или пипер, чесън и каквото ви дойде на ум.

Розмарин в зехтин

Няма коментари:

Публикуване на коментар