Кулинарно

сряда, 1 септември 2010 г.

Вечеря с мечти за Италия

             Имам си обещан тур на стара Европа... ще си го търся като наследство, но за сега го карам само на мечти и.. италиански магии в чинии.
            Настоящата вечеря ми беше доста тежка за горещия септември, но след чашата ледено студен savignon blanc всякакви остатъци от гузна съвест бяха пометени в блаженството от вкусове и аромати. На последни капки от течния елексир сядам да споделя опит.

Предястие: СВЕЖА МОЦАРЕЛА-ДОМАТИ САЛАТА

Салата Моцарела-Домати
             Тази салата, освен че сама може да нахрани човек е невероятен унисон от аромати. За пореден път се изумявам как силни вкусове може да се съчетаят без да има доминиращ от тях.










Необходими продукти (за 2-3 порции):

2-3 обелени, охладени домата
няколко филийки сирене Моцарела
маслини (аз предпочитам Kalamata)
стрък пресен босилек
1-2 скилидки чесън
ароматен зехтин

     Започнах да режа доматите на колелца и да редувам парче домат, парче моцарела. Рутинните движения по рязане не изискват мисловен процес и съзнанието ми необезпокоявано се беше потопило във фантазии за някое китно италианско село, двор със сенчеста асма и грубо скована дървена маса...когато в кухнята ми с гръм и трясък влезе сина (6 годишен всичко знаещ и всичко можещ малък мъж). Две секунди по късно вече миеше ръцете си с безапелационното изявление:

Той: "Включвам се и аз, дай ми моя нож, аз ще режа магданоза"
Аз: "Днес няма да режем магданоз, а босилек"
Той:"Добре, и той ли е зелен?"
Аз: "Да"
Той: "Пак става"


         Така бях избутана а малкия ми кулинар довърши реденето на чинията и накълцването на босилека... е, не спря до тук и минути по-късно реши, че той това няма да го яде и ще си направи салата от магданоз, банани и моркови...
             Странните му методи за рязане на зеленчуци (с ножица) и потопа в кухнята ми няма да ги коментирам. Няма да ви предложа и рецептата за неговата салата.. аз се наложи да я опитам (за стимул), но някак си банан и магданоз .. а, всъщност не беше толкова зле :-)


          Отклоних се много.. та, салатата.. А тя е много лесна, върху наредените домати, сирене и маслини се поръсват нарязания боsилек и чесън на ситно и се полива с 2-3 лъжици от ароматния зехтин.


Основно ястие: ФАРФАЛЕ С РИБА ТОН И СОС АЛФРЕДО (запечени с моцарела)

Фарфале с риба тон и сос Алфредо
             Звучи сложно и трудоемко, но не е. Или ако днес си го сготвите и ви се стори време отнемащо можете да си запазите половината от сварените съставки във фризара и след седмица-две да имате същата италианска поема от вкусове само за броени минути.






Необходими продукти (за 5 порции) :

За сос Алфредо:

500 мл. заквасена сметана (нискомаслена)
1 ч.ч. прясно настъргано сирене Пармезан
30 гр. краве масло
1/2 ч.л. чесън на прах
1/3 ч.л. черен и/или бял смлян пипер


            На слаб огън разтапям маслото. Да се внимава да не започне да се пържи.











          Добавям сметаната и разбърквам докато двете съставки се смесят в гладка консистенция. Тук е момента за самопризнание, че днес имах издънка и го сгъстих прекалено, затова само 2-3 минути на този етап са достатъчни.








              Добавям сиренето и подправките и бъркам до пълното разтваряне на Пармезана, по моя оценка около минута-две.
            Свалям от огъня, а кухнята ми вече ухае.. кой е измислил пармезана? Искам да му нося мед до живот! :-)








За основата на ястието:

250 гр. Фарфале (или каквато и да е друга паста)
1 цвят броколи
200 гр. риба тон (консерва)
100 гр. настъргано сирене Моцарела
няколко стръка ситно нарязан магданоз






             Сварявам пастата по упътването и винаги добавям 5 минути :-) няма начин готова паста да се сравни с прясно разточена такава, но.. това някой друг ден.
              Днес сварих целия пакет от 500 гр. както по-горе писах има дни, когато и 10-15 минути са ценни и половината разбъркана с 2 лъжици зехтин замина във фризера.





             Сварих цвета броколи на пара за около 10 мин. И отново сварих 2 цвята, като единия... зъзне  в момента.











            В тавичка смесвам всички съставки, а именно пастата, рибата тон на ситни парчета, броколи, 2/3 от магданоза и соса Алфредо. Разтилам настърганата моцарела и запичам само за разтапяне около 3 минути на грил функция във фурната.







             Какво се получава? Не питайте, а опитайте. Още след първата хапка вкусовите ви рецептори ще запеят и затанцуват оставяйки ви без памет и мисъл за всичко останало.
               Плътния вкус на сметаната и маслото завихрени лудешки във въртележката на свежо броколи и риба, приплъзващия се вкус на пармезан и акцента на чесновия аромат. Ако можех, бих изяла цялата тава!



Десерт: ПЪПЕШ С МЕД И ОРЕХИ

                 Е, това дали го правят италианците - не знам, но аз си го направих... лошо.. искам още!











Необходими продукти (за 1 порция):
1 резен охладен пъпеш
2 с.л. едро смлени орехи
1/2 ч.л. полен
1-2 ч.л. непастьоризиран мед
1х1 см. кубче медена пита (за украса)







           Нарязах пъпеша на топки с помоща на кървинг лъжица, но на кубчета, лентички или хексагончета гарантирам вкуса му няма да се промени.










               Буквално насипах отгоре полена, орехите и меда и украсих с парченце медена восъчна пита.








Магия....... и и се отдадох без капка свян!

Няма коментари:

Публикуване на коментар