Кулинарно

понеделник, 20 септември 2010 г.

Кодово название Е-000

В ЛАБИРИНТА НА Е-тата

            С тях сме се шегували, тях сме ги гледали с любопитство, някои ги знаем, други дори изписани с името им не разбираме за какво става въпрос, те са неизменна част от почти всички пакетирани храни - Е-тата.
           Попаднах на статия с много подробна таблица на кодовете за хранителни добавки, отбелязани по етикетите с иначе непонятните "Е"-та. Записала съм си я на десктопа , тук ще дам директен линк към нея. Решавайки да я споделя се разрових в шкафа за етикет, върху който да базирам днешната си статия, но освен една подправка с изтекъл срок на годност , друг етикет на български нямах. За сметка на това интернет услужливо ми предложи един още по-добър вариант.

         Снимката в дясно е етикет, взета от сайта на производителя на храната, за който е създаден. Същия е част от статия в раздел "Полезно за потребителя", описваща
как да четем етикета.

Тук Е-тата са 10 на брой, нека видим какво се крие зад тях:
Е-410 - Фосфати ( Diphosphates) Високи дози могат да нарушат калциево-фосфорния баланс в организма. 
E-407 - Фибри от водорасли (Carrageenan) При взаимодействие с етилен оксид се образуват етилен хлорхидрини, които саканцерогени.
Е-621 Моно-натриев глутамат. Овкусител, който дойства на централната нервна система.
Е-262 Sodium diacetate, sodium acetate. Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.
Е-300 Ascorbic acid. Аскорбинова киселина(Витамин С). Може да се произвежда синтетично. Съдържа се естествено в плодовете и зеленчуците.
Е-330 Citric acid. Лимонена киселина.
Е-162 Beetroot red, Betanin  Пурпурночервено багрило, получавано от червено цвекло. Няма данни за нежелани реакции.
Е-250 Sodium nitrite. Натриев нитрит.  Може да предизвика хиперактивност и потенциален канцероген. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.
Е-290 Carbon dioxide. Въглероден двуокис.
Е-941 Азот
В Европейския съюз класификацията на добавките са по кодове както следва:
1. Оцветители (E100-E181)
2. Консерванти (E200-E290)
3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
5. Минерални соли (Е500-Е585)
6. Овкусители (Е620-Е640)
7. РАЗНИ (E900-E1520)


Полезни? Няма.
Има безвредни, но има и опасни за здравето. Някои са забранени в едни държави, а свободно използвани в други. Лично мнение си имам, както и малък списък на особено опасни, чието наличие в продукт ме отказват да го купя, без значение от другите му положителни качества. Отговорност за достоверност не нося в цитираната горе таблица, всеки има глава на раменете си. А информация по въпроса с тонове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар