Кулинарно

събота, 11 септември 2010 г.

Етикет и сервиране (част 3-та)

КОЕ КАК

         Кукнах в 5 часа сутринта, ни да лягам отново, ни да излизам. Къщата е тиха и е идеално време да се концентрирам върху правилата за сервиране и използване на приборите.
        Ще разделя основно на 3 дяла, в ресторант или многолюдни събирания, в домашна обстановка и бизнес среща на обяд/вечеря. Всяко от тях има специфични правила. Тук са изключени всякакви специфични или строго национални ястия и маниери, като ядене на омари по мадаленски (остров прочут с добива на тези вкусотии), пица парти, бабекю у съседа и прочее.
         Затова, не се чудете как бихте яли панирани пилешки крилца с нож и вилица, опасност да ви сервират такива на официална вечеря почти няма (ако се случи ще са обезкостени или домакина ще подаде знак за ядене с ръце).
        
В РЕСТОРАНТА
Джентълмени, винаги помагайте на дамата си да седне, след което помогнете на най-близко стоящата до вас дама без придружител(ако има такива).
Изчакайте докато първото ястие е сервирано на всички (на вашата маса), едва след това можете да започнете. Ако домакина на събитието е на масата, изчакайте да започне пръв.
Салфетката: Това е номер 13 от предната тема. Разгънете и постелете на скута. Не запасвайте на врата, не мятайте на рамо. Не оставяйте на масата, не се бършете с нея, не бършете изцапано по масата с нея. Тя е там само и единствено да предпази вашите дрехи от случайно попаднали хранителни частици. Правилната поза за хранене изисква да не се навеждате твърде към масата, а да поднасяте хапката към устата плавно. Салфетката ви пази от пътя на тази хапка. Ако изцапате лицето или ръцете си или някое ястие изисква да използвате салфетка, то или ще ви бъде поднесена влажна гореща кърпа или ще ви бъдат предоставени други салфетки.
Не я мачкайте и не я сгъвайте прилежно!


След приключване на храненето я оставете в небрежен вид до чинията.
 НЕ я оставяйте на стола, след приключване на вечерята. Това на езика на етикецията означава "Никога повече няма да седна на тази маса". Е, разбира се, ако нямате намерението точно това да кажете с действието си.
Колкото и да е объркващо, ако ставате по време на храненето точно там е временното и място.


Сервиране: Сервира се от ляво, за да можете да се самообслужите с дясната ръка ако ви е предложено от общо плато. Отсервира се от дясно. Винаги благодарете на сервитьора си, той не е невидим.
Отказ на храни и напитки: Не отказвайте персонално блюдо, така ще принудите сервитьора да се върне с вашето (неможе да го предложи на друг), с което ще го объркате или най-малкото забавите.
Прието е да откажете блюдо от общо плато, поднесено ви за самообслужване.
Не отказвайте виното, оставете да ви налеят и не го пийте. Ако религията ви не позволява да имате алкохол пред себе си, или по друга причина е прието да поставите ръката с дланта надолу над чашата (не я захлюпвайте). Никога не обръщайте чашата си с гърлото към покривката.
Избор на вина: Избора и дегустацията на вината е чест на домакина. Не коментирайте и не оспорвайте избора му. Всякакви форми на "еди си кое е по-хубаво" са груби и неприемливи. Дори и той/тя да не разбира от вина, поканете го на свой ред и представете с финес своя избор. Ако вие сте домакина може да отворите тема за вината и да се информирате за предпочитанията на гостите си.
Хранене: Следвайте ритъма на масата. Не говорете с пълна уста.
Вилицата се държи с лява ръка с възглавничките на пръстите в горната и част, зъбите и сочат в повечето случаи надолу. Като "лопатка" е прието да се държи когато хапката ви е от бобени или зърнени култури.
Консумирайте отделните ястия в непрекъснатост, бавно и на малки хапки. Веднъж вдигната вилица и нож не трябва да докосват отново покривката. По време на хранене ако се наложи да спрете, оставяте ги  на ръба на чинията перпендикулярно на вас или ако е само ножа успоредно на вас от срещуположната ви страна (виж принципа от ножа за масло в предната тема). Когато приключите съберете използвания прибор успоредно еднин до друг в центъра на чинията, дръжките им да сочат към вас или на дясно. Не кръстосвайте в рицарки доспехи.
Приключване: Вечерята/обяда се счита приключила (или поне във формалната си част) със сервирането на кафето/чая. От този момент на татък се чувствайте свободен да си тръгнете или отпуснете гарда. Помогнете на дамата си да стане, благодарете на домакина, не канете в отговор в този момент, изглежда като направено по задължение.. и това е всичко. Сега можете да отидете в близката пицария и да си хапнете нормално :-)

В ДОМАШНА ОБСТАНОВКА

Правилата за гостите са сравнително същите, с изключението, че нямате обслужващ ви персонал. Въпреки това, не изтривайте петна със салфетката ви, не вдигайте паднали на пода прибори. Колкото по-малко вие се притеснявате и нервничите, толкова по-леко ще е на домакина ви. Не прекалявайте с алкохола. Казвам го тук, защото някак си в домашна обстановка се пие повече и съответно инцидентите на такива вечери са повече.
Не солете ястието преди да го опитате: Домакина ви го е приготвил, считайки го за перфектно по негов вкус, посолявайки преди още да сте опитали му казвате, че каквото и да е е с недостатък. След вкусване при желание си посолете.
Подавайте солницата в комплект с пипера. Независимо, че е поискано само едното.
Хляб: Не режете хляба с ножа, чупете на малки хапки и намазвайте с масло (ако има сервирано) всяка отделна хапка.

Тук правилата са доста повече за самия домакин и май ще правя отделна тема за посрещане у дома по етикет.


ФОРМАЛЕН БИЗНЕС ОБЯД

Изключенията и разликите.
Не пийте алкохол. На такива срещи обикновено избора на меню се оставя на всеки гост индивидуално, не поръчвайте никакъв алкохол. Ако такъв е поръчан от домакина, оставете да ви налеят, но не го пийте.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ в този случай не сте на нито обяд, нито вечеря, вие сте на делова среща и обикновено причината е само и единствено бизнес.
Внимавайте какво поръчвате. избирайте си семпли ястия, без нужда от особени умения или инструменти за консумирането им. Избягвайте доматени сосове.
Приети са отклонения от етикета. Такова е избърсване на носа (с обръщане на зад), приемане на телефонно обаждане (с отдалечаване от масата).
Насочете вниманието си изцяло към разговора, но не дръжте вилицата докато говорите.
При мултинационална компания е прието всеки да спазва до някъде личния етикет. Бъдете толерантни към различията или липсата на обноски, но вие ги спазвайте стриктно.
Повтарям се, но НЕ СТЕ там за да се нахраните!



Няма коментари:

Публикуване на коментар