РИБА ЛИ БЕ ДА ГО ОПИШЕШ
Пролетта и лятото се изнизаха, сякаш никога не са били тук, оставяйки само спомени. Есента започна да ни залива с цветовете си и тялото само започна да си иска сготвена храна. И докато през лятото ми беше достатъчно да има зеленчуци и плодове (и някоя бучка сирене), сега фурната започна да ми смига почти всеки ден.
Първата ми рецепта е за вид тутманик, който надали има българка, която да не прави. И като му добавим грандиозно подтикващото те да го направиш име МЪРЗЕЛИВ тутманик, то си е направо в тавата.
Често меся и ми е страст, но след емоционално-кулинарното пренасищане за тестени изделия в България това лято, исках нещо бързо и не толкова тежко, но със същия вкус.
Продукти:
3 ч.ч. бяло брашно
150 гр. саламурено сирене
1/2 ч.л сол
3-4 яйца (колкото душа даде)
1 ч.ч. кисело мляко
50 гр. разтопено краве масло (може да се замени с олио)
1 бакпулвер или 1 ч.л. сода бикарбонат )
1 ч.л. шарена сол (по желание)
Начин на приготвяне:
Не исползвайте миксер!
** Питали са ме защо този вид тутманик става "глетав", спада след изваждане от фурната и не се изпича добре. Причините са две, едната е гъстотата на консистенцията, като неправилно се разпространяват рецепти с указание за тестото "с гъстотата на кекс" - НЕ Е ВЯРНО, гъстотата трябва да е средна между тесто за бухти и содена питка (доста гъсто и като го изливате да пада на едри парцали). Втората причина е .. миксера. На вид удобно и незаменимо устройство, същия този уред е виновен в 50% от неуспехите ни в сладкарските/тестени изделия.
Втората за днес рецепта бе вдъхновена от ето този звяр!
ПЪСТЪРВА ВЪРХУ КАНАПЕ ОТ КРАЛСКИ ПЕЧУРКИ
НА ФУРНА
Продукти:
По 1 пъстърва на човек
зехтин, сол, чесън на прах, девисил, черен пипер, риган, резени лимон
ЗА ГЪБИТЕ
Кралска печурка (или други с разтворени шапки)
Начин на приготвяне на рибата:
Почистените и измити риби подсушете и овкусете с подправките, наредете в намазнена тава, покрийте с резените лимон и полейте с малко зехтин. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете така на 200 градуса около 20 мин. Махнете фолиото и печете още 10 мин. за зачервяване.
Начин на приготвяне на гъбите:
Измитите гъби се нареждат в намазнена с масло тава, поръсват се с подправките и парченца масло, 2 мин. преди изваждане се поръсват със сиренето.
** Пека двете ястия едновременно във фурната, първоначално рибата докато е завита с фолиото е отдолу (на първи ред), след отварянето и я качвам горе за запичане, а свалям гъбите.
Наред с кулинарията и рисуването от скоро открих и друга страст... плетенето, просто няма как да се стърпя да покажа моята гордост сина, който от своя страна гордо демонстрира току-що завършения си от мама шал! Дали в крайпътните ханчета персонала не плете в пустото от към клиенти време? :-)
Този господин (на снимката) торта не обича ли
ОтговорИзтриванеЩото аз ДА... да не говорим ако и стриптизьорка изкочи от нея